Sağtöre

Sağtöre; birbirinden farklı kökenlere sahip iki kelimenin birleşiminden oluşan, Türkçe’de “sözünü tutmak, doğru söylemek, kefaret ödemek, özünde adalet anlayışını dile getiren” anlamına gelen bir deyimdir. Bu deyimin kökeni, Orhun Abidelerinde geçen “Sağtöz – sağ töz” kelimesinden türetilmiştir. İlk olarak Sağtöz kelimesi, Orhun Abidelerinde bulunan, 8. yüzyılda Türkçeye çevrilen, İskitler’in kurdukları Büyük Hun İmparatorluğu’nun Kültür ve Adalet üzerine kurulu İlkeleri’ni temsil eder. Daha sonra, Türk kültüründe “Sağtöz” kelimesi, “Sağtöre” olarak değişim göstermiştir.

Sağtöre; adil, doğru söylemek, sözlerini tutmak, tövbe etmek, affedilme, affetme, hak ve hukuk etrafında kurulan anlayış ve gelenekler gibi kavramları içerir. Sağtöz geleneği, insanlar arasındaki konuşmalara ve ilişkilere yegane doğruluk ve adalet anayasasıdır ve iletişimin temelini oluşturmak için kullanılır. Bu gelenekte, sağtöz önemli bir rol oynar. Bununla birlikte, sağtöz kelimesi, insanların başkalarına karşı sorumluluklarını yerine getirmek ve birbirlerine saygılı olmak çağrısını kapsar. Sağtöz geleneği, insanlar arasındaki kuralların ve etkileşimin olmazsa olmazıdır. Bu gelenek, toplumsal ve kişisel sorumlulukların yerine getirilmesi ve sözlerin tutulması üzerine kuruludur. Bu kelime genellikle sağ töre şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sağtöre şeklinde olmalıdır.

Doğru yazımı:

sağ töre (Yanlış kullanım)

sağtöre ✓ (Doğru kullanım)

Cümle içinde örnek kullanım:


Sağtöre, insanların karşılıklı saygı, değer ve güven aracılığıyla birbirlerini anlama ve ilişkilerini geliştirme arzusunu temsil eder.

Diğer Doğru Yazımlar

  • Kruvaze Ön parçaları birbiri üzerine gelecek biçimde yapılan (ceket, […]
  • Istakoz Istakoz, suda yaşayan ve ön ayakları güçlü birer kıskaç görevi […]
  • Ayak diremek Bir düşünceyi, bir davranışı sonuna kadar sürdürmek, kendi […]
  • İtfaiye aracı Yangın söndürmek üzere özel olarak donatılmış motorlu araç, […]
  • Flütçülük Flütçünün yaptığı iş anlamına gelir. Bu kelime genellikle […]
  • Projeksiyon tutmak Bir konuyu aydınlatmak, açıklığa kavuşturmak. Bu kelime […]
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x